2012. június 14.

Kupaktanács - tanácsok a szünidőre

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy vakáció, s volt két kicsi gyermek meg az ő anyukájuk (Timi). Igen-igen sok időt töltöttek együtt azon a nyáron, egész pontosan az egész szünidőt. Mit volt mit tenni, ki kellett találni minden napra valami remek időtöltést.

Ismerős helyzet? Az érintett résztvevők száma változhat ugyan, de a fogas kérdés: MIT CSINÁLJUNK MA? bizonyára minden családban előkerült már. Ha az átlagosnál több időt tölthetünk együtt, felmerülhet a több nap mint kolbász helyett a több nap mint program dilemmája, és könnyen vitába torkollhat az ötletelés is: nehéz minden igénynek megfelelni.

Erre a helyzetre kínál megoldást egy pofonegyszerű, ingyenes és természetesen kreatív ötlet.

Tartsunk kupaktanácsot!

Mielőtt azonban elmerülnénk a részletekben, felteszem a kérdést: tudod, mi a kupaktanács? És vajon milyen kupak is volt eredetileg az a kupak?
Hogy milyen egy kupaktanács, az közismert: fontoskodó, jelentéktelen tanácskozás.

És a kupak? Mint tudjátok, sok-sok évtizeddel ezelőtt a férfiak pipáztak, tanácskozás közben szinte kötelezően. Az a bizonyos elnevezésbeli kupak pedig a pipakupak :-)

Vajon milyen a mi kupakunk? Kíváncsi vagy már? Nem más, mint műanyag üdítős kupak! 

Lássuk, hogyan zajlik egy mai kupaktanács!
Először minden résztvevő választ magának egy kupakot. Ki-ki kerít egy alkoholos filctollat, akrilfestéket és ecsetet vérmérséklete szerint, és elkészíti a saját, személyre szabott, senki máséval össze nem téveszthető kupakját. Kigondol neki egy rejtekhelyet. Figyelem, ez fontos! A lényeg a részletekben rejlik. A kölköcskék szeretik a titkokat :-)



Ettől fogva minden reggel úgy indul, hogy TITOKBAN előveszitek a kupakokat a TITKOS rejtekhelyről, majd leültök körben a szőnyeg közepére és kiteszitek középre a kupakokat. Ez a beugró. A kupaktanácsban csak az vehet részt, aki tagja a tanácsnak, azaz van kupakja!  Nagyon kell vigyáznia mindenkinek, nehogy elveszítse a nyár során a saját kupakját. Ezt rettentő komolyan veszik a kicsik, ezektől az apróságoktól lesz mégis súlya a kupaktanácsnak.

A kupaktanács minden reggel megvitatja, hogy az adott napon, az aktuális időjárási viszonyok mellet mi legyen a napi program.
Ha kellően nagy feneket kerítünk a folyamatnak, a gyerekek felelős résztvevőként viselkednek, hajlandók olyan kompromisszumokra és engedményekre, amelyeket egyéb körülmények között nem tennének meg. A közös élményről nem is szólva!

A mi kupakjaink 8 év eltelte után, megváltozott körülményeink és a család átalakulása és kibővülése ellenére is megvannak, s bár már nem használjuk őket, időnként elővesszük a titkos rejtekhelyről és nosztalgiázunk kicsit :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményed értékes építőelem, mondd el!
Köszönettel vesszük.